Home Ovenschotel met haas, savooiekool en Jopen Winterbier

Ovenschotel met haas, savooiekool en Jopen Winterbier

Ingrediënten

  • 2 hazenbouten, ontvliesd
  • 400 gram savooiekool of spitskool
  • 1 ui
  • 2 kleine takjes verse tijm
  • 2 eetlepels Worcestershire saus
  • 1 snee peper- of kruidkoek, 1,5 cm dik
  • 500 gram bloemige aardappelen
  • 1 dl melk
  • 4 eetlepels olijf- of zonnebloemolie
  • 2 eetlepels roomboter
  • 3 dl wild- of runderbouillon
  • 1,5 dl Jopen Winterbier, flesje van 33 cl
  • peper uit de molen en zout naar smaak

Bereidingswijze

Ui schillen en in stukjes snijden. Harde nerf uit de kool snijden en in stukjes snijden. De stukjes kool met een snufje zout beetgaar koken, afgieten en laten afkoelen.

Hazenbouten met weinig zout bestrooien en even laten rusten. Olie in een braadpan verwarmen en de hazenbouten aan alle kanten aanbraden. Stukjes ui kort meebraden. Bouillon en takjes tijm erbij doen. De hittebron op de laagste stand zetten en met de deksel op de pan in ongeveer 2 uur gaar stoven. De bouten af en toe omkeren. Eventueel extra bouillon toevoegen.

Vijftien tot 10 minuten voor het einde van de stooftijd de takjes tijm verwijderen en het bier en de verkruimelde peper- of kruidkoek en Worcestershire saus erdoor roeren. Op smaak brengen met peper en zout en laten afkoelen.

Het vlees van de bouten halen en fijn snijden. Aardappelen schillen, in stukken snijden en in water met een snufje zout gaar koken. Het water afgieten, melk en twee eetlepels boter erdoor roeren en fijn stampen. Op smaak brengen met peper en zout.

De oven op 200 graden Celsius voorverwarmen. Stukjes haas en kool over een vuurvaste ovenschaal verdelen en met de aardappelpuree afdekken. De stand van de oven op 160 graden Celsius zetten en de schaal gedurende 15 minuten in het midden van de oven plaatsen tot de bovenkant lichtbruin van kleur is geworden.

Serveren

Over voorverwarmde borden verdelen, vergezeld van een gekoeld glas Jopen Winterbier (keldertemperatuur).

Recept van www.biercuisine.nl