Home Stout

Stout

Alleen de naam is al leuk. De Stout heeft smaken van chocolade en koffie en een stevig bittertje.

De Stout. Eén van de donkerste biertjes. Dit bijna zwarte bier vindt zijn oorsprong in Londen.

Wat is een Stout bier?

Stout is een zeer donkere biersoort. Dit kan variëren van donkerbruin tot zwart. Stouts staan bekend om hun droge en bittere karakter en smaken van koffie en chocolade.

De geschiedenis van Stout

We gaan even terug in de tijd. De term Stout werd voor het eerst gebruikt in het Egerton Manuscript in 1677. De Stout Porter ontstond in Engeland als sterkere variant van een Porter bier. In het Engels betekent stout dan ook sterk of krachtig bier.

De Nederlandse Stout

Ook Nederlandse brouwerijen begonnen ook met het brouwen van Stout. De Dry Stout is een stijl die eind 1800, begin 1900 veel in Nederland gebrouwen werd. De Nederlandse Stout bevatte tussen de 5 en 6%. De laatste brouwerijen die begin 1900 in Haarlem actief waren brouwden allen een Extra Stout.

De eigenschappen van een Stout

De Stout heeft een zwarte kleur en is droog en bitter qua smaak. In dit bier ontdek je vaak smaken van chocolade, koffie, karamel en toast. Leuk weetje… De Stout wordt qua karakter ook wel de espresso onder de bieren genoemd vanwege zijn gebrande bitterheid. Net als in koffie en cacao. Like!

Het brouwproces van Stout bier

Stout bier wordt gebrouwen met gebrande of geroosterde mout. Er zijn zowel Stout bieren van hoge als lage gisting.

Barrel aging

Zwaardere varianten van een Stout lenen zich goed om te barrel agen. Barrel aging betekent het rijpen van bieren op houten vaten. Deze houten vaten hebben ooit vol gezeten met spirits. De sterke drank trekt in het hout en laat zijn eigen persoonlijkheid achter. Denk aan vaten waar bijvoorbeeld rum, whisky, bourbon of wijn in heeft gezeten.

Boek een brouwerijtour

Nieuwsgierig naar het brouwproces van Jopen? Iedere zaterdag geven wij een interessante rondleiding door de brouwerij van Jopen in de Waarderpolder.

Ons Stout bier

Awards

gewonnen prijzen

Varianten van een Stout

Inmiddels zijn er tal van varianten, zoals een Russian Imperial Stout of een Milk Stout.

 • Porter
  Een Porter versus een Stout. Een Porter wordt gebrouwen met ongemoute gerst, terwijl een Stout wordt gebrouwen met geroosterde mout. De smaak is volmondig, zoetig met gebrande bitters.
 • Russian Imperial Stout
  Een Russian Imperial Stout is een bovengistende bierstijl. Dit bier is zwaar en bruin met een sterk gebrande complexe geur en smaak en een sterk alcoholische smaak. Het alcoholpercentage schommelt tussen de 7–14%. Het gerucht gaat deze bieren werden geëxporteerd voor het Russische keizerlijk hof.
 • Milk Stout
  Tijdens het brouwproces van een Milk Stout wordt lactose. Lactose is onvergistbare melksuiker en geeft daardoor een zoetheid aan het bier.
 • Oatmeal Stout
  Oatmeal Stout is een Stout gebrouwen met haver. De gebruikte haver geeft het bier een zacht mondgevoel en een mooie volle smaak.
 • Dry Stout of Irish Stout
  Het bekendste voorbeeld hiervan wordt gebrouwen door de Ierse brouwerij Guinness. Dit bier is minder zoet en heeft een droge afdronk. Vandaar ook de term Dry Stout!

De Stout van Jopen

Jopen Extra Stout is een Nederlandse Stout van 5,5%. Dit bier heeft een gebrande bittere smaak door de geroosterde gerstemout. De Extra Stout is ooit gelanceerd als jubileumbier van Jopen.

Een Stout drink je bij…

Dat beer & food hand in hand gaan, weten wij als geen ander. Een Stout bier past heerlijk bij:

 • Oesters
 • Gegrild vlees of bacon.
 • Wild

Kom langs in de Jopenkerk Haarlem

Kom naar onze locaties voor de lekkerste beer & food combinaties. Ontdek wat bier met gerechten doet.

Bierglas van een Stout

Uit welk bierglas drink je een Stout? Wij schenken onze Jopen Extra Stout in een stange, een slank bierglas, of een vaasje. Bestel nu deze bierglazen.

Hoe drink je donkere bieren?

Voor zware bieren neem je rustig de tijd. Je geniet van elke slok en iedere keer ontdek je nieuwe smaken en aroma’s.

Aangezien de bieren wat zwaarder zijn, is het lekker om deze samen te drinken. Deze genietbieren zorgen sowieso voor een heel gezellige avond.

Proef Stout bieren

Nieuwsgierig geworden naar onze Stout bieren?  Neem een kijkje op onze webshop om verschillende Stout bieren te proeven of cadeau te geven? Bestel dan nu Stout bieren.