Wat is een Saison bier?
Een Saison is een fantastisch bier om in de zomer of nazomer van te genieten!
Een Saison is een kruidig en hoppig bovengistend bier. De kleur van Saison bier is goudblond tot amberkleurig. Een Saison, ook wel Farmhouse Ale genoemd, is dorstlessend, fris van karakter met een droge afdronk. Het alcoholpercentage schommelt tussen de 5% en 6,5%.
De geschiedenis van een Saison
Saison is Frans voor ‘seizoen’. Een Saison is namelijk van oorsprong een seizoensbier. Het bier werd oorspronkelijk door boeren in de streek Wallonië gebrouwen. Ze brouwden het licht-alcoholische bier in de winter.
Hop als conserveringsmiddel
De bieren waren extra hoppige vanwege de houdbaarheid, een natuurlijk conserveringsmiddel. De bieren moesten namelijk goed blijven tot de zomer, zodat seizoensarbeiders in het oogstseizoen op het land konden genieten van een biertje. Vandaar de bijnaam Farmhouse Ale of hoevebier.
In de Verenigde Staten werd Saison enthousiast ontvangen, dus er zijn veel Saison bieren uit Amerika.
Saison brouwproces
Saisonbrouwers hebben criteria opgesteld waaraan een Saison bier moet voldoen. Het bier mag op slechts twee punten afwijken.
De criteria:
- Bier van hoge gisting met nagisting op fles
- Alcoholpercentage tussen 5% en 6,5%
- Donkerblond tot amberkleurig
- Dorstlessend
- Hoge vergistingsgraad van de suikers, dit zorgt voor een ‘droog’ karakter
- Goed gehopt en/of gekruid
- Hoofdzakelijk gebruik van gerstemout, andere granen zoals tarwe zijn mogelijk
Overig:
- Gebrouwen in Henegouwen, België
- Afgevuld in 75cl flessen
- Vooral regionaal verkrijgbaar
Boek een brouwerijtour
Nieuwsgierig naar het brouwproces van Jopen? Iedere zaterdag geven wij een interessante rondleiding door de brouwerij van Jopen in de Waarderpolder.
Saison ingrediënten
Een Saison bier moet goed gehopt en gekruid zijn. Daarom worden er vaak kruiden of specerijen aan een Saison toegevoegd, denk aan sinaasappelschillen, korianderzaad of zwarte of witte peper. Het bier moet namelijk dorstlessend van karakter zijn.
Saison van Jopen
Jopen Miss Saison is gebrouwen met een mix van gerste- en roggemout én Amerikaanse en Australische hopsoorten. De Saisongist en roggemout zorgen voor kruidige aroma’s.