Home Blond

Blond

Als je van blond houdt

Blond bier is toegankelijk, goudgeel en fris van smaak. Voor welk blondje ga jij?

Blond

Wat is Blond bier?

Blond bier dankt zijn naam aan de goudgele, ofwel blonde, kleur. Dit bovengistende biertype is lekker fris en toegankelijk. Het alcoholpercentage varieert meestal tussen de 6 en 7%.

De geschiedenis van Blond bier

Blonde bieren werden voor het eerst gebrouwen in België, als variant op de Dubbel. Dit donkere biertype werd naar Frankrijk geëxporteerd, maar daar waren ze helemaal geen fan van donker bier. Oeps! De oplossing werd snel gevonden. De Dubbel werd met bleke mout gebrouwen. Blond bier was geboren (yes!).

Het karakter van Blond bier

Blonde bieren zijn soepel, fris en toegankelijk. De mouten hebben in deze bieren geen hoofdrol. Met name hop en gist doen hun werk, maar overheersen niet. Door het dorstlessende karakter en licht bittere karakter, past dit bier helemaal bij de lente en de zomer. Maar natuurlijk is een Blond bier ook heerlijk op een winterse dag.

Het brouwproces van Blond

Blond is meestal een bovengistend bier. Tijdens bovengisting, ook wel hoge gisting genoemd, blijft de gist tijdens het brouwen op het wort drijven. Vandaar ook de naam bovengisting. Hoge gisting vindt plaats bij relatief hoge temperatuur van 15 tot 25 °C.

Lager is een ondergistend bier en wordt gegist bij lagere temperaturen, tussen de 6 en 13˚C. Pilsener is het meest bekendste soort ondergistende bier.

Boek een brouwerijtour

Nieuwsgierig naar het brouwproces van Jopen? Iedere zaterdag geven wij een interessante rondleiding door de brouwerij van Jopen in de Waarderpolder.

Ons blond bier

Awards

gewonnen prijzen

Variaties van Blond bier

 • Belgisch Blond
  Blond zoals onze zuiderburen hem bedacht hebben. Een fris bier met een complexe en ronde smaak.
 • Hoppenbier
  Hoppenbier is vernoemd naar het gebruik van hop, wat nu normaal is, maar vroeger werd er  gebrouwen met gruit (kruiden).

Jopen Hoppenbier

Jopen Hoppenbier wordt volgens het Haarlems Brouwerskeur (stadsrecept) van 1501 gebrouwen. Dit blonde bier heeft een frisse zachte beginsmaak (door de tarwe en de haver) en een uitvloeiende, bittere nasmaak. Het bier is gedryhopt om de smaak extra hoppig te maken.

Wat is dry hopping?

Normaal gesproken wordt hop meegekookt bij het brouwen van bier. Dryhopping is het toevoegen van extra hop na het kookproces en dit zorgt voor extra hoppige aroma’s.

Eten & Blond bier

Dat beer & food hand in hand gaan, weten wij als geen ander. Wat eet je precies bij Blond bier? Een licht bier met een licht gerecht past perfect bij het voorjaar en de zomer. De soepele en subtiele smaak van Blond bier past perfect bij:

 • Witte vis.
 • Mosselen.
 • Garnalen.
 • Kalfsvlees.
 • Gevogelte.
 • Oude kazen.
 • Steak tartaar.
 • Aziatische gerechten.
 • Mexicaanse gerechten en pasta.

Tip: Maak je zelf wel eens hollandaisesaus? Gebruik eens Jopen Hoppenbier in plaats van witte wijn.

Kom langs in de Jopenkerk Haarlem

Kom naar onze locaties voor de lekkerste beer & food combinaties. Ontdek wat bier met gerechten doet.

Bierglas van Blond bier

Uit welk bierglas drink je een Blond bier? Wij schenken Blonde bieren in een bokaal. Door de warmte van je hand op het glas en het brede oppervlak van het bier, bereiken de aroma’s je neus bij elke slok. Bestel nu deze bierglazen.

Proef Blonde bieren

Voor welk blondje ga jij? Bekijk ons brede assortiment Blond. Neem een kijkje op onze webshop om verschillende Blonde bieren te proeven of cadeau te geven? Bestel dan nu Blonde bieren.